Tip: Is de SWR hoger op kanaal 40 dan op kanaal 1 verkort dan de antenne.
De 27MC-band kwam in zwang onder Amerikaanse vrachtwagenchauffeurs in de jaren 50 van de twintigste eeuw. De "bakkies" werden gebruikt voor onderlinge communicatie en doorbraken hiermee de sleur van de lange geestdodende ritten, maar ook kon men elkaar bij pech hulp bieden.
In Nederland was op dat moment het gebruik van deze zenders illegaal. Pas op 3 maart 1980 kwam hier verandering in. Er mocht met 0,5 watt in FM en op 22 kanalen gewerkt worden, mits men in het bezit was van een vergunning (MARC-vergunning). Deze koste 35 gulden en kon zonder cursus of opleiding door iedereen gekocht worden.
Het werd een immens populaire hobby en binnen korte tijd ontstond er ook een enorme drukte en was het vrijwel onmogelijk geworden op normale tijdstippen lange afstanden te overbruggen. Mede door deze drukte werden later 40 kanalen toegestaan met een maximumvermogen van 2 watt om uiteindelijk op de huidige CEPT-standaard van 40 kanalen met 4 watt op FM/AM/SSB uit te komen.
--------------------------------------------------------------------Wat is CB Radio-----------------------------------------------------------------
CB of Citizen Band is een hobby waarbij men radioverbindingen tot stand brengt tussen 2 of meer personen die zijn uitgerust met een zendontvanger. Dit is een toestel waarin zowel een ontvanger als een zender in zit. Duwt men op de PPT (Push To Talk knop), dan is men aan het zenden, anders ontvangt men op dezelfde frequentie. Het aantal kanalen waarmee alle niet al te verouderde toestellen zijn uitgerust bedraagt 40. Sommige toestellen bezitten over veel meer kanalen maar deze zijn dan niet officieel goedgekeurd en mogen dus niet gebruikt worden. De meest gebruikte modulatievorm is FM, maar ook AM en SSB worden in mindere mate gebruikt. Echter, niet ieder toestel is voor laatstgenoemde modes uitgerust. Het maximaal toegelaten vermogen bedraagt 4 Watt, behalve voor AM waar dit slechts 1 Watt is.
Op de 27 mc wordt vaak gebruik gemaakt van diverse termen. Hieronder een aantal van deze termen.
-
Break- break Dit zegt u als een station stopt en u wilt deelnemen aan het gesprek.
-
Fietsen Op zoek gaan naar een vrij kanaal
-
Knijper Een pester die op het kanaal wel zend maar niks zegt.
-
Kacheltje Een lineair oftwel een illegale accesoire die het vermogen opkrikt.
-
Mike Microfoon
-
Staande bij Standby oftwel geen deelnemer aan het gesprek, maar wel een luisteraar.
-
S-je De signaalsterkte die je aan een ander kunt doorgeven (1 tot 9)
-
Radiootje De verstaanbaarheid die je aan een ander kunt doorgeven (1 tot 5)
Benodigdheden om te kunnen zenden en ontvangen:
Met alleen een 27 mc bak komt u er niet. Ook heeft u een microfoon nodig, maar deze wordt in de meeste gevallen bij de aangeschafte bak meegeleverd. Om te kunnen zenden en ontvangen heeft u een antenne en coaxkabel nodig om de antenne op de bak te kunnen aansluiten. Voor een mobiele bak heeft u ook een voeding nodig als u vanuit huis wilt werken. Voor de auto heb je een mobiele antenne nodig en thuis een basisantenne met een lengte van ongeveer 6 meter. Om een antenne optimaal te laten werken is een swr meter zeer geschikt om de antenne te tunen. (antenne is goed getuned als de swr meter tussen de 0 en 1,5 staat). Daarna kun je beginnen met zenden en ontvangen.
--------------------------------------------------------------------Q codes------------------------------------------------------------------------------
QRA Naam van station.
QRH Frequentie mogelijkheden
QRL Bezig
QRM Storing van signaal in de buurt.
QRN Natuurlijke storing
QRO Wattage opvoeren
QRP Wattage verminderen
QRQ Sneller zenden
QRS Langzamer zenden
QRT Stop Zenden
QRU Ik heb niks voor je
QRV Is er iemand stand by.
QRX Later, stand by
QRZ Wie riep mij.
QSL Kaartje dat verstuurd wordt al men met elkaar gesproken hebben.
QSM Herhaal het laatste bericht
QSO Communicatie met, contact
QSY Frequentie veranderen
QSZ Herhaal de data meer dan 1 keer.
QTH Lokatie
QTR De tijd is
------------------------------------------------------------Cb frequenties----------------------------------------------------------------------------
Kanalen 1 t/m 40
Kanaal 01 = 26.965 Mhz Kanaal 21 = 27.215 Mhz
Kanaal 02 = 26.975 Mhz Kanaal 22 = 27.225 Mhz
Kanaal 03 = 26.985 Mhz Kanaal 23 = 27.255 Mhz
Kanaal 04 = 27.005 Mhz Kanaal 24 = 27.235 Mhz
Kanaal 05 = 27.015 Mhz Kanaal 25 = 27.245 Mhz
Kanaal 06 = 27.025 Mhz Kanaal 26 = 27.265 Mhz
Kanaal 07 = 27.035 Mhz Kanaal 27 = 27.275 Mhz
Kanaal 08 = 27.055 Mhz Kanaal 28 = 27.285 Mhz
Kanaal 09 = 27.065 Mhz Kanaal 29 = 27.295 Mhz
Kanaal 10 = 27.075 Mhz Kanaal 30 = 27.305 Mhz
Kanaal 11 = 27.085 Mhz Kanaal 31 = 27.315 Mhz
Kanaal 12 = 27.105 Mhz Kanaal 32 = 27.325 Mhz
Kanaal 13 = 27.115 Mhz Kanaal 33 = 27.335 Mhz
Kanaal 14 = 27.125 Mhz Kanaal 34 = 27.345 Mhz
Kanaal 15 = 27.135 Mhz Kanaal 35 = 27.355 Mhz
Kanaal 16 = 27.155 Mhz Kanaal 36 = 27.365 Mhz
Kanaal 17 = 27.165 Mhz Kanaal 37 = 27.375 Mhz
Kanaal 18 = 27.175 Mhz Kanaal 38 = 27.385 Mhz
Kanaal 19 = 27.185 Mhz Kanaal 39 = 27.395 Mhz
Kanaal 20 = 27.205 Mhz Kanaal 40 = 27.405 Mhz
Kanalen 04 + 14 worden beschouwd als 'OPROEPKANAAL'.
Kanaal 09 is het 'NOODKANAAL'.
Kanaal 19 is 'TRUCKERSKANAAL'.
Kanalen 34 + 40 zijn voor 'PACKET RADIO' ( 27MC met de computer ).
-------------------------------------------------------------------Basis Antenne--------------------------------------------------------------------
Ook een antenne is nodig om te kunnen communiceren met de 27mc. En deze zijn er in verschillende soorten en maten. De meest gebruikte antenne is de verticale antenne. Dit is een lange antenne tot max 7.5 meter lang, afhanklijk van de golflengte: 1/2 golf of 5/8 golf. De antenne wordt normaal gesproken op een pijp geplaatst, dit kan een stalen of aluminium pijp zijn.
De antenne zal op een kuntsof pijp niet goed werken omdat deze een stukje massa nodig heeft en daar zorgt de pijp dan weer voor.Een antenne kan gemaakt zijn van aluminium of van glasfiber. Een glasfiber antenne kan beter tegen een stootje en is vaak wit van kleur. Een nadeel is dat de antenne meer statische storing kan veroorzaken tijdens bijv. regen of sneeuwval en dit kan je ontvangst beperken. Een aluminium antenne heeft daar geen last van maar kan sneller krom waaien door de wind en gaan oxideren. Een bekende alu antenne is de Montova 8 turbo en de antron 99 een glasfiber antenne.
Ook een veel gebrukte antenne is een horizontale antenne ook wel een richt antenne genoemd. Voor de antenne heb je meer ruimte nodig en een antenne Rotor. Want ze noemen dit ook wel een richt antenne en dit omdat de antenne 1 kant op straalt.
Het is ook een vrij grote antenne zoals je kan zien en dit heeft te maken met de frequentie waar we hem op gebruken. Ze zijn te koop in allerlei uitvoeringen 2,3,4,5,6,7 elements. Dit soort antenne's wordt vaak gebruikt om te DXEN of te wel werken met stations uit andere landen. Voor een lokaal praatje is een rondstraler beter want je hoeft niet telkens je antenne te draaien.
Nog een leuke antenne om te gebruiken is de Dipole antenne. Dit is vaak een draad die we wegspannen in een sloper of v vorm. Deze kan je makkelijk kwijt en kan op goed werken.
je kan hem ook in een alu versie kopen of maken en als je deze onder een rotor plaatst is hij ook richtingsgevoeling. Dat is de draad antenne ook dus die zal je ook moeten spannen richting de kant waar je mee wilt werken.
1 voordeel is wel dat je dan 2 kanten opstraald: WEST/OOST of NOORD/ZUID. dit is ook van toepassing voor de vaste Dipole
Informeer altijd bij de gemeente of je een antenne mag plaatsen en wat de eisen zijn die in jou gemeente van toepassing zijn.
---------------------------------------------------------------Storing op de 27mc------------------------------------------------------------------
Storing op de 27mc, wie heeft er geen last van. Op dit moment zijn er diverse storingsbronnen waar wel last van kunnen hebben. De grootste storing bron op dit moment zijn de PLC Adapters. Deze worden gebruikt om het internet signaal via het stopcontact naar een andere locatie in huis te begeleiden. Ze worden door meneer KPN uitgedeeld en dit vooral aan mensen die ook een tv pakket hebben aangeschaft. Er is al veel over geschreven en zelfs het agentschap Telecom is er van op de hoogte maar kunnen er weinig aan doen. de adapters voldoen aan de CE norm en mogen vrij worden gebruikt. Het is voor veel mensen een mooi alternatief voor de wifi verbinding. Maar de Zend hobbyisten zitten er mooi mee.
Ook op de andere banden hebben ze er veel last van. De zendamateurs zijn er ook niet gelukkig mee en proberen er alles aan te doen om die dingen uit de handel te laten halen. Maar tot nu toe heeft en allemaal weing zin. Maar goed hopen dat ze in Den Haag een keer wakker worden.
Ook de led verlichting is een storingsbron. Veel mensen hebben deze in huis en ook deze leuke lampjes kunnen voor wat geknetter zorgen. En wat denk je van schrikdraad, deze zijn ook soms goed te horen op de band. Dus al met al zijn er een hele berg soorten storing. Probeer eerst in je eigen omgeving te zoeken naar de storing. Dit kan je trouwens heel makkelijk opzoeken door met een wereld ontvanger eens te draaien op de korte golf. Als je daar de storingsbron kan horen kan je door de antenne in te schuiven op zoek gaan waar het vandaan komt.
------------------------------------------------------------Soorten Coax Kabel----------------------------------------------------------------------
Er zijn heel wat soorten coax kabel te verkrijgen bijv.
- RG 58
- RG 213
- Aircel 7
- Coax H155 Low Loss
Elke coax heeft zijn eigen eigenschappen. De meest bekende kabel is RG 58. Die wordt ook wel dropveter kabel genoemd. Deze coax is super dun en makkelijk te verwerken in bijv. een kabelgoot. Tevens hoef je niet z'n groot gat door de buitenmuur te boren voor je antenne.
De eigenschappen van deze RG 58 kabel zijn:
Binnenste geleider: 0,643 mm CCS
Kabelmantel: 4,95 mm PVC / zwart
Dielectric: 2,95 mm PE
Afscherming: dubbel
Eerste afscherming: AL folie
Tweede afscherming: 32 x 0,12 aluminium
Impedantie: 50 ohm
Velocity factor v / c: 0,66
Capaciteit pF / m: 101
DC Ohm km, binnen / buiten: 36
min. Buigstraal mm: 25
Verlies bij 20 ° C in dB/100 m:
100 MHz - 17,0 dB
200 MHz - 23.0 dB
300 MHz - 31.0 dB
500 MHz - 38,0 dB
800 MHz - 50,0 dB
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De RG 213 is een zeer dikke coax kabel variant. Deze kabel wordt veelal door de meeste cb stations gebruikt. De kabel is redelijk stug maar kan zeer grote afstanden over bruggen zonder al te veel verlies.
De eigenschappen van de RG 213 zijn:
RG 213 UBX coax kabel voor hoge prestaties met een laag verlies - Door de hoge kwaliteit en kleinedempingsverliezen boekt U met deze coaxkabel een goede prestatie op de frequenties (voor dunnekabels zoals de RG-58 coaxkabel resulteer je snel met een groter verlies)
Kleur: Zwart
Buitendiameter: 9 mm
Voor buitengebruik geschikt
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aircel 7 is een medium coax kabel die kwa formaat tussen de RG 213 en de RG 58 zit. Tussen de kern en de afscherming van een soort Foom. Deze zorgt er voor de dat de kabel flexiibel is. Je moet wel oppassen met scherpe bochten in de kabel. Dit kan de SWR beinvloeden.
De eigenschappen van de Aircel 7 zijn:
Binnenste geleider: Zuurstofvrij koperdraad, 19 x 0,37 mm
Capaciteit: 75 pF / m
Velocity factor: 0,83
Demping @ 1 GHz: 85 dB
Diëlektrische PE, met beperkte verliezen
OD 7,3 mm
Gewicht 100 m .......... 7,2 kg
Buigstraal min. 25 mm
Impedantie 50 ohm
Verlies @ 1 GHz / 100 m . 21,52 dB
fmax 6 GHz
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De coaxiale kabel H155 (met grijze buitenmantel) is een flexibele Super Low Loss coax-kabel met een lagedemping.
H 155 is tot 3 GHz is geschikt voor de meeste toepassingen in de communicatie en radiotechnologie. Het is uiterstflexibel, weinig verlies en verspreide straling. Voor de H155 coax kabel zijn er kwalitatief zeer hoogwaardigecoaxiale connectoren in de normen SMA, N, BNC en UHF(rubriek pluggen)
De eigeschappen van de H155
Kleur: grijs
UV-bestendigheid: H 155 is UV-bestendig
Impedantie: 50 ± 2 ohm
Binnenste geleider: 19 x 0,28 mm
Diëlektrische gas inj. PE 3,9 mm
buitenste geleider: Eerste Aluminiumfolie 0,008-,03 x 18 mm
Tweede geleider: 80% koperen omvlechting 16 x 8 x 0,1 mm, 4,5 mm
Buitenste isolatie: PVC, 5,4 mm, UV-bestendig
Velocity factor: 0,79
Capaciteit: pF 92 / m
Afscherming: tot 1 GHz> 85 dB
Buigradius: (min) 35 mm
Temperatuurbereik: -30 / +80 ° C
Binnenste geleider weerstand: 1,5 Ohm / 100 m
Gewicht: / 100 m 3,9 kg / 2,2 kg kopergehalte
Breukbelasting: 100 N
Er zijn nog meer soorten coax maar daarover later meer. Laat je altijd goed informeren welke coax voor jou de beste optie is. Let op dat de pluggen die aan de coax moeten ook anders uitgevoerd zijn afhankelijk van de dikte van de Coax. ook opletten dat je de goeie soort coax kabel gebruikt. TV coax is niet geschikt voor de 27mc. daar deze 75 ohm is. Voor de CB band gebruiken we altijd 50 ohm's kabel.
--------------------------------------------------------------Antenne plug solderen-----------------------------------------------------------------
Wanneer je een nieuwe basis antenne gaat plaatsen heb je ook coax en antenne pluggen nodig. De meest bekende types coax kabel zijn: RG58 en RG213 en niet te vergeten AIRCELL7. Voor het aansluiten van deze coax gebruiken we voor de CB radio de PL259 plug. Deze is in verschillende uitvoeringen leverbaar afhankelijk van de gebruikte coax kabel.
De plug heeft een Kern en een Massa aansluiting.
Om bovenstaande plug te kunnen aansluiten heb je een soldeerbout nodig max een watt of 20. Belangruik is om er voor te zorgen dat de kern en de massa geen sluiting met elkaaat maken. Dit kan je controleren met een multimeter. Neem als je de plug aan de coax zet even de tijd want het is een belangrijk onderdeel van uw antenne instalatie.
Hieronder kunt u zien hoe de plug aan de coax wordt gemonteerd.
Je kunt eventueel het uiteinde van coaxplug voorzien van een stukje pvc tape.
-------------------------------------------------------------------CB radio in de Auto--------------------------------------------------------------
Als je veel kilometers met de auto aflegt is misschien een CB radio iets voor je. Je kan deze op verschillende manieren in je auto plaatsen. Bijv. Je neemt een magneet antenne en een bakkie die je op je auto aansteker kan aansluiten. Op deze manier kan je heel snel mobiel zijn. Wanneer je de CB radio vast in je auto wil monteren zijn er veel oplossingen. Je hebt radio’s die in DIN Formaat zijn uitgevoerd. Deze passen dus eigenlijk in plaats van je autoradio. Sommige auto’s zijn voorzien van Dubbel DIN.
Hierdoor kan je zelfs je autoradio laten zitten in je auto en de CB er boven of er onder plaatsen. Mocht dit allemaal niet kunnen, dan moet je een plekje zoeken waar je de radio goed kan bedienen. En dat deze natuurlijk niet het uitzicht of de bediening van het voertuig belemmerd.
De antenne is natuurlijk ook een belangrijk stuk van je radio. Ze zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Lang of Kort, magneet voet of vaste montage. Een magneet voet antenne heeft als voordeel dat je niet hoeft te boren in je dak. Het nadeel is dat hij sneller krassen op je dak veroorzaakt. En dat de coax kabel via een portier of kofferklep naar binnen moet. Je moet hier wel bij oppassen dat de kabel niet beschadigt. Een vaste montage is mooier en beter maar je moet dan wel een gat boren in je dak. Of je zet hem in plaats van de auto radio antenne. Er zijn zelfs combi antennes die zowel radio als 27mc kunnen ontvangen. Nadeel is wel dat deze op de 27mc toch vaak iets minder goed werken.
Een CB radio in de auto is altijd leuk. Zeker als je ook eens wilt gaan vossen. Je gaat dan op zoek naar een Signaal wat door de vos in de lucht word gezonden. De kunst is om de vos zo snel mogelijk te vinden. Dit doe je door de signaal met goed in de gaten te houden. Hoe sterker het signaal hoe dichter bij je de vos bent.
------------------------------------------------------------------ SWR Antenne----------------------------------------------------------------------
Handleiding voor het afstellen van de SWR van een antenne
Het juiste gebruik van een SWR-meter, of het uitmeten v/e antenne blijkt dikwijls problemen te geven, vandaar deze gebruiksaanwijzing in “verstaanbaar” Nederlands. Bewaar deze in de buurt van uw SWR meter.
Het meten van de SWR van een antenne
SWR is de afkorting vanuit het Engels en komt van Standing Wave Ratio, of de verhouding v/d “staande golven” op uw antenne. In het Nederlands zouden we dus spreken van de SGV of Staande Golf Verhouding.
Met behulp van een SWR-meter kan je nu de SWR meten, doch d.m.v. deze meter kan men NIET de SWR veranderen, alleen meten. Veranderen van SWR doe je door middel van de antenne-lengte te wijzigen.
Hoe gebruikt men de SWR meter ?
Plaats de knoppen van Uw SWR (-Power) meter als volg
Knop POWER / SWR / FS op SWR
Als de knop op SWR staat is er nog een keuze uit 2 standen nl. FWD en REF
Daarna om de SWR te meten :
1. Knop op FWD plaatsen.
2. Op de microfoon drukken, en ondertussen de naald op de meter d.m.v. de schuif of draaiknop tot op het EINDE van de schaal regelen ( = SET )
3. Knop op REF plaatsen (nog steeds op de microfoon drukken)
4. NU LEEST MEN OP DE METER DE SWR AF , en deze zou zo laag mogelijk moeten zijn. Liefst kleiner dan 2.0
Als men merkt dat de SWR ZEER HOOG IS ( bvb. > 5 ) DAN NIET TE LANG UITZENDEN !!!!! Bij sommigetoestellen is de eindtrap direct vernield door een slechte SWR !!!!
Als de SWR van de antenne te hoog is, komt er teveel vermogen (WATTAGE) terug naar de eindtrap van uwzender, en een zender is niet geschikt om iets terug te krijgen, kan dit dus ook niet verwerken en wordt tenslotteonherroepelijk vernield.
Nu kan men de SWR v/d antenne bijregelen d.m.v. de lengte v/d “ straler ” van de antenne te wijzigen. Ditveranderen kan zowel vergroten of verkleinen zijn v/h het regelstaafje , of v/d totale lengte v/d antenne. ( dit kansoms millimeter werk zijn )
Telkens als men iets gewijzigd heeft moeten de 5 bovenstaande punten herhaald worden. Dit moet meestalverschillende keer na elkaar gebeuren.
Tijdens het meten moet men UIT DE BUURT v/d antenne blijven ( let ook op als men een metalen ladder gebruikt, deze moet dan ook telkens weggenomen worden ! )